Totalrehabilitering: Fra brunt til grønt bygg 

Det er ikke bare nye bygg og byggeprosjekter som kan gjøres mer bærekraftige og miljøvennlige. Renovering, forbedring og rehabilitering av eksisterende bygninger kan også gjøres på en grønn og effektiv måte. Les mer om hvordan grønn rehabilitering fungerer her! 

Hvorfor rehabilitere grønt: Behovet for bærekraftige bygg 

Omstilling til bærekraftige løsninger og tiltak blir stadig viktigere. Det er ikke lenger et frivillig initiativ å forbedre drift når det gjelder inngrep på natur og klima – det er nå blitt en standard som stort sett alle virksomheter eller foretak må ta stilling til.  

Derfor er det også blitt mer og mer aktuelt å gjøre tiltak på eksisterende bygninger, ikke bare på nye byggeprosjekter. Det er nødvendig å gjøre bygg mer energieffektive og ressursbesparende – og i utvidet forstand mer miljøvennlige og selvgående når det gjelder forbruk.  

Dette kaller vi for grønn rehabilitering av bygg. Men hva innebærer egentlig det? 

Hva innebærer grønn rehabilitering av bygg? 

Med begrepet rehabilitering eller renovering, mener vi forbedringer og tiltak på et bygg som i stor grad endrer tilstandsgraden og miljøkvaliteten på bygget. Det innebærer større inngrep enn kun overfladisk oppussing og vedlikehold, og skal gjerne forbedre tekniske og strukturelle aspekter ved bygningen.  

Med grønn rehabilitering dreier disse endringene og forbedringene seg ofte om oppgraderinger som endrer bygningens energiforbruk og forbedrer den bærekraftige profilen. For å få til dette kan det gjøres mange ulike tiltak – disse kan alle inngå i det vi kaller grønn rehabilitering. 

Grønn renovering og rehabilitering fra A til Å 

Grønn rehabilitering av en bygning innebærer flere ulike steg. Det er viktig å starte med en skikkelig utredning og kartlegging, slik at du har full oversikt gjennom hele prosjektet. Etter å ha kartlagt muligheter for forbedringer, kan du gå i gang med konkrete tiltak.  

1. Kartlegging, risikovurdering og energimerking 

Prosessen begynner med energikartlegging og energimerking.  

Dette innebærer å vurdere bygningens energiforbruk og miljøkvalitet, og å gi bygningen et energimerke eller energiattest basert på gjeldende standarder.  

Under kartleggingen utarbeides det en rapport, som det jobbes videre med i resten av prosessen. En slik rapport vil oppsummere mulige tiltak, ressurser som trengs og eventuelle risikoer. 

Vil du lese mer om hvordan en energikartlegging foregår? Lenke artikkel stegvis forklaring energikartlegging 

 

Slik jobber Entro med energikartlegging.

2. Energimerkeanalyse 

Etter kartleggingen tas det stilling til hvilket energimerke som kan settes på bygningen. Da utarbeides det en energimerkeanalyse som gir en fullstendig oversikt over tiltakene som trengs for å nå ønsket karakter, inkludert kostnader. 

Det blir satt et energimerke og en energiattest i starten av prosessen, og det blir gitt et nytt energimerke når alle tiltakene er iverksatt senere. 

Slik foregår en energimerkeanalyse: 

  • Avklaring av hvilke tiltak som kan forbedre energimerket til ønsket energireduksjon 

  • Presentasjon av resultatet i egen rapport for hvert enkelt bygg 

  • Tiltak blir lagt inn i det som kalles Simien-filen, slik at det kan gjøres Simien-analyser av de utvalgte tiltakene 

  • Analysen presenterer hvilke tiltak som vil forbedre byggets energimerke og energiforbruk med høy nøyaktighet 

  • Energimerket for dagens energiforbruk i bygget sammenlignes med mulighetene for forbedring av nivåer fra analysen, og det ønskede resultatet blir avgjort 

  • Gjennomgang av analysene med kunden 

 

Vil du vite mer? Les om energimerking her. 

 

3. Driftsoptimalisering av bygg 

Etter kartlegging, energimerking og sertifiseringer går vi videre til selve energieffektiviseringen. Det betyr at det blir innført kostnadseffektive tiltak basert på kartleggingen som er utført. Dette er selve driftsoptimaliseringen av bygget. 

Under driftsoptimaliseringen prioriterer vi forbedringer som er enkle å ta tak i, og som vil ha mye å si for den helhetlige forbedringen av bygningen. Slik kommer vi raskt i gang med å forbedre energieffektiviteten.  

Driftsoptimaliseringen kan inkludere ting som å:  

  • tette luftlekkasjer 

  • justere temperatur mer hensiktsmessig 

  • endre luftmengden fra ventilasjonen 

  • oppgradere belysningssystemer  

  • justering av tekniske anlegg 

 

Les også: Alt du må vite om driftsoptimalisering av bygg

 

4. Gjennomføring av reklassifisering og grønn renovering 

Basert på resultatet fra energimerkeanalysen, renoveres bygningen for å forbedre energieffektiviteten og miljøprestasjon.  

Dette inkluderer alt fra: 

 

5. Sertifiseringer dokumenterer bygningens bærekraftige profil 

En del av den grønne rehabiliteringen handler om å avklare den bærekraftige profilen til et bygg med sertifiseringer og dokumentasjon.  

Når energitiltak er innført, kan bygget sertifiseres i henhold til relevante ordninger. Dette gir dokumentasjon på hva som er blitt gjort og hva som jobbes med når det gjelder miljø, bærekraft og energi.  

Slike sertifiseringer og dokumentasjon kan være: 

  • Taksonomi 

Taksonomien er et klassifiseringssystem fra EU, og et regelverk for hvordan bedrifter skal drive med bærekraftsrapportering. Med hjelp fra taksonomien kan banker, investorer og forsikringsselskap ta bedre beslutninger og bidra til flere bærekraftige investeringer. 

  • Klimagassregnskap 

Klimaregnskap er en oversikt over utslipp fra bedriften din, som du setter opp for et år av gangen. Med klimaregnskap får du oversikt over hvordan bedriften benytter ulike ressurser, hva slags miljøtiltak som er implementert og hvor eventuelle utslipp kommer fra. Klimaregnskapet kan differensiere mellom ulike former for utslipp. 

  • GRESB 

GRESB er en internasjonal organisasjon som fremmer rapportering av bærekraftsprestasjoner hos eiendommer og bygg. 

  • BREEAM 

BREEAM er en internasjonal sertifiseringsordning for rangering av bærekraftsprestasjoner i eksisterende bygg. 

Les mer om BREEAM-sertifisering her 

Entro hjelper deg med å kartlegge hvilket behov din virksomhet har.

 

6. Solcelleanlegg gir grønne bygg 

Installasjon av solceller er et gunstig tiltak for å gjøre et bygg mer energieffektivt og miljøvennlig, og er ofte en del av en større, grønn rehabilitering.  

Mange bygg har ubrukte arealer på tak og fasader som kan kombineres med solcelleanlegg. Dette forbedrer energieffektiviteten betraktelig. 

 

7. Varme-, ventilasjon og kjøleanlegg for bedre miljøkvalitet 

Oppgradering, optimalisering eller utskiftning av varme- eller ventilasjonsanlegg kan utgjøre en stor forskjell for om et bygg blir mer energieffektivt.  

Som en del av en grønn renovering eller rehabilitering, er det lurt å se på hvilke tiltak som kan implementeres på klimaanlgg, både for å forbedre energiforbruket, men også for å eventuelt forbedre innemiljøet. 



8. Tak- og fasadeendring som forbedrer energiforbruk og innemiljø 

Fasaderenovering og fasadeendring kan bidra til å gjøre bygg mer energieffektive og mer miljøvennlige på flere måter. Det er også et tiltak som kan ha stor effekt, men som også kan kreve en del arbeid.  

Bygningens alder og kvaliteten på materialer og tidligere tiltak vil ha mye å si for hvor kostbart et slikt prosjekt blir, og hvor mye som gjøres. Når det blir gjort tiltak på fasade og tak, er det vanlig å: 

  • Forbedre kledning, fasadeplater eller andre materialer som er brukt til å kle bygningen 
    Dette forhindrer slitasje, lekkasjer og forbedrer isolasjonen på bygget. 

  • Bytte ut fasadeglass eller vinduer 
    Ny glassfasade eller nye vinduer kan ha stor effekt på isolasjonsgraden i bygget, og forhindre eventuelle luftlekkasjer.  

  • Installasjon av solskjerming til fasadeglass eller vinduer 
    Solskjerming har mye å si for temperatur og innemiljø. På den måten er det også lettere å styre klimaanlegget på en balansert måte, og det er enklere å forhindre at brukere i bygget lufter manuelt. 

  • Reparasjon, rehabilitering eller utskifting av tak 
    Med et vedlikeholdt eller nytt tak unngår du risikoen for lekkasjer, og isolasjonen av bygget vil bli forbedret. Det går også an å optimalisere for bedre håndtering av regnvann, snø og eventuelt solcelleanlegg samtidig. 

  • Installasjon av solcelleanlegg  
    Taket er ofte et ubrukt område hvor man kan innhente masse energi via et solcelleanlegg. En fasade- og takrenovering gir deg muligheten til å legge til rette for et solcelleanlegg samtidig. 



9. Oppfølging og rapportering på innførte tiltak og forbedringer 

Store endringer kan være utfordrende å gjennomføre, og ressursbruken kan være vanskelig å rettferdiggjøre dersom du ikke rapporterer og følger med på resultatene.  

Hos Entro bistår vi med oppfølging av tiltakene som er blitt iverksatt, og hjelper bedrifter med å benytte dataen som kan innhentes fra nye systemer og tekniske løsninger.  

I dag finnes det mange nye tjenester og verktøy spesifikt for eiendomsbransjen, som gjør det enklere å måle og rapportere. Vi kaller disse nye hjelpemidlene for Proptech, eller eiendomsteknologi på norsk. Gjennom datadrevet innovasjon og verktøy innen Proptech kan driften på bygg optimaliseres og forbedres. 

Hos Entro følger vi opp byggets forbruk aktivt gjennom slik teknologi, og sørger for at energiforbruket holdes til et minimum. Videre bistår vi også med smidig rapportering ved hjelp av automatisk datainnhenting. 

Da er det lettere å fange opp muligheter for flere forbedringer, og du som byggeier kan skaffe deg bedre oversikt over faktisk energi- og ressursforbruk i bygget. 

 

Les også: Hvordan Entro kan hjelpe deg som byggeier med teknologi og smarte bygg.



Mange muligheter støtteordninger og finansiering 

Bygg som skal rehabilitertes eller har blitt det, kan være aktuelle for egne støtteordninger eller finansieringsløsninger. Med bedre tilstand og kvalitet på bygget, og ikke minst mer energieffektiv drift, kan bygningen forsikres på en annen måte.  

Støtte for å implementere miljøeffektive tiltak vil også være et alternativ for mange bygg. En større, grønn renovering kan dermed være lønnsomt på sikt, ikke bare på grunn av lengre levetid og bedre funksjon, men også på grunn av gunstige fordeler som økonomisk støtte og utvalgte forsikringspakker. Miljøvennlighet og energieffektivitet skal lønne seg! 

 

Les mer: Enova med støtte til energikartlegging og energitiltak.

  

Fordeler med grønn oppgradering og totalrenovering av næringsbygg 

Det er lett å bli overveldet over prosessen som ligger bak rehabilitering og forbedring en bygning. Da er det viktig å huske på at det er mange fordeler med å prioritere en slik prosess, og at ressursene du investerer er verdt det.  

På sikt kan du nemlig ende opp med mange gevinster for innsatsen du legger i de grønne forbedringene på bygget ditt. 

Gevinster med grønn renovering og oppgradering: 

  • Grønne bygg bruker mindre energi, og dermed vil du også bruke mindre penger på strøm. 

  • Et grønt bygg er mer atraktivt i leiemarkedet og vil gi deg høyere leieinntekter.

  • Grønne bygg er mer verdt i en salgsprosess, og har høyere markedsverdi. 

  • Grønne bygg gir mulighet for grønn finansiering og grønne forsikringer. 

  • Grønne bygg er mer attraktive for leietakere, som ofte er villige til å betale mer for kvaliteten på bygget. 

  • Et grønt bygg gjør det enklere å arbeide i henhold til blant annet taksonomien  

  • Optimalisering av energi, vann og avfall i et rehabilitert bygg gir bedre kontroll og enklere rapportering. 

  • Overgangen til et grønnere bygg forutsetter kompetanseheving på mer bærekraftige og energieffektive metoder i organisasjonen 

 

Slik kommer du i gang med grønn rehabilitering av bygg 

Det kan være overveldende og vanskelig å vite hvor du skal starte hvis du skal totalrenovere eller rehabilitere en eldre bygning. Er det best å begynne med vedlikehold av strukturelle deler av bygningen, eller implementering av nye digitale og tekniske løsninger? 

Uansett hvilken bygningstype du er eier av eller hva tilstanden på bygget er, er det enkleste å starte med å snakke med fagfolk om hva slags muligheter som finnes. Da kommer du lettere i gang, og du får oppfølging gjennom hele prosessen.  

Få hjelp med grønn rehabilitering 

Entro ønsker å ta totalansvar når det kommer til å gjøre bygg grønne!  

Vi kan garantere for ønsket energimerkekarakter, dersom vi får det fulle ansvaret med jobben for å gjøre bygget ditt grønt.  

Ta kontakt med oss i dag, og begynn prosessen med å gjøre ditt brune bygg mer grønt. 

Forrige
Forrige

Mindre energiforbruk med optimalisert klimaanlegg

Neste
Neste

Støtte til energieffektivisering